Dalyan Hakkında

_MG_1659

Dalyan Kaya Mezarları

Dalyan, Köyceğiz Gölü’nden doğarak İztuzu Plajı’na akan Calbis Çayı’nın kenarında kurulmuş bir beldedir. Dalyan kanalı olarak adlandırılan, sazlıklarla çevrili labirente kıyıdır, tam karşısında binlerce yıllık Kaunos antik kentinden kalma kral mezarları yer almaktadır. Caretta Caretta kaplumbağalarına yuva olan İztuzu Plajı dünyanın en iyi açık hava alanı seçilmiştir ve Dalyan merkezden tekne ile 45 dakika, araç ile ise 15 dakikalık mesafededir. Dalyan ve İztuzu Plajı koruma bölgesi olduğundan, iki kattan daha fazla yerleşime izin verilmemektedir ve plaja herhangi bir yapı kurulamamaktadır. Bu da bölgenin doğal yapısının korunmasını ve dokusunun bozulmamasını sağlamıştır.

Dalyan’a Nasıl Gelirim?

dalyan_sulungur_parkur

İztuzu Yolu’ndan Bir Görüntü

Dalyan, Dalaman Havalimanı’na 30 km. mesafededir, araçla yaklaşık 20-25 dk. da ulaşılabilmektedir. İstanbul’dan Dalaman uçağına bindiğiniz takdirde iki saat içerisinde otelinize varabilmektesiniz. İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlerden ise karayolu ile Dalyan’a yaklaşık 3,5 saatte ulaşılabilmektedir.

Dalyan’ın Doğası

dalyan_radar

Radar Tepesi’nden Manzara; Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalları ve İztuzu Plajı Aynı Karede

Dalyan, bulunduğu bölge itibariyle suyun her çeşidine erişim sunmaktadır. Kıyı olduğu nehir, yakındaki Köyceğiz Gölü’nden doğarak, İztuzu’ndan denize akmaktadır. Bu sular, çok çeşitli hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Dalyan Kanalı’nda çeşit çeşit balıkların yanı sıra, mavi yengeçler ve Nil kağlumbağaları yaşamaktadır. Adı İztuzu Plajı ile özdeşleşen Caretta Caretta’lar plajda yuva yapar ve çoğalırlar, onları zaman zaman kanalda yüzerken de görebilirsiniz.
Dalyan başta su kuşları olmak üzere; yalıçapkını, doğan, arı kuşu gibi bir çok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır ve bölgede kuş gözlemciliği yapılabilmektedir. Bu bölgede yetişen Sığla (Günlük) ağaçları ise, yağı ile ünlüdür ve sığla yağı ilaç ve kozmetik sektöründe sıkça kullanılmaktadır.
Bölge, volkanik özelliklerinden dolayı bir çok mineral bulunduran çamur havzalarına ve kaplıca sularına sahiptir ve zamanında Osmanlı Padişahlarının da kullandığı Sultaniye Kaplıcaları Dalyan’a tekne ile 20 dakika mesafededir. Yine aynı volkanik karakterden dolayı, bölge toprakları çok verimlidir ve Dalyan civarinda geniş tarım arazileri, çoğunlukla da nar ve narenciye bahçeleri mevcuttur. Bahar aylarında buram buram narenciye çiçeği kokan İztuzu Yolu, Ekim-Kasım aylarında yol kenarındaki tarlalarda hasat edilen kıpkırmızı narlar ile size görsel bir şölen sunar.

Dalyan’ın Tarihi

Kaunos Antik Kenti

Antik zamanlarda Dalyan bölgesinde kurulmuş olan Kaunos ticari açıdan önemli bir liman kentiydi. Tarihin babası Heredot’a göre Kaunoslular Karia’nın yerli halkındandı ama kendilerini Giritli sayıyorlardı. Coğrafyacı Strabon da Kaunos’un tersanesinin ve ağzı kapanabilen bir limanının bulunduğunu yazıyor. Kenti ikiz kızkardeşi ile uygunsuz ilişki kurduğu için sürülen Miletos’un oğlu Kaunos kurmuş. Dalyan’dan da görülebilen kaya mezarları ise MÖ. 4. yy’da yapılmış, daha sonraları Roma döneminde de kullanılmış. Kaunos, zamanla limanının alüvyonlarla dolması ve sıtma hastalıkları yüzünden terkedilmiş.

Dalyan’da Neler Yapabilirim?

İztuzu

6 Km Uzunluğundaki İztuzu Plajı

Dalyan, sakin sessiz havasının aksine ziyaretçilerine oldukça çeşitli aktiviteler sunuyor. Tabii ki Dalyan Kanalı’nda bir tekne turu yapmak ve İztuzu Plajı’nda denize girmek bunların başlıcaları. Ayrıca, bölgede oldukça yaygın olarak kullanılan bisikletlerden kiralayıp çevreyi dolaşabilir, İztuzu Yolu’nun etrafındaki geniş nar ve narenciye bahçelerini seyrederek, yol üzerindeki Sulungur Gölü’nü ziyaret edebilirsiniz. Burası aynı zamanda koşu parkurumuzun da geçtiği yol, koşu öncesinde bir keşif turu atmak isteyebilirsiniz.

Bunun yanında günübirlik düzenlenen Göcek – 12 Ada Turlarına katılabilir ya da yakınlardaki Ekincik veya Bacardi koylarına gidebilirsiniz. Köyceğiz Gölü, kaplıca ve çamur banyosu turu yapabilir, ya da yine Köyceğiz ilçesinde bulunan Yuvarlakçay ve Toparlar Şelalesi’ne gidip doğayla bütünleşebilirsiniz. Ayrıca, doğal ürünler sevenler için yakınlardaki Çandır Organik Köyü’ne uğramak ya da her Pazartesi kurulan ünlü Köyceğiz pazarına gitmek oldukça güzel bir deneyim olacaktır. Kral mezarlarıyla yetinmek istemeyenler ise, Kaunos Antik Şehri’ni ziyaret edebilir, hala ayakta olan antik tiyatrodan Dalyan Deltası’nı ve İztuzu Plajı’nı izleyebilirler.

Dalyan’da hoşça vakit geçirebileceğiniz yerleri derlediğimiz Dalyan’da Neler Yapılır? sayfamıza göz atmayı da unutmayın!

Yakın Yerler

Akyaka-002

Akyaka – Azmak Çayı

Dalyan, yakından tanıdığımız birçok tatil beldesinin tam ortasındadır. Azmak çayının içinden geçtiği, Cittaslow ilan edilmiş Akyaka, Dalyan’a sadece bir saat mesafededir. Yine popüler tatil beldelerinden Göcek, Marmaris ya da Fethiye’ye de Dalyan’dan yaklaşık 1 saatlik bir kara yolculuğu ile ulaşılabilmektedir.